Julfest och författarsamtal med Dick Karlsson och Mariella Lindén 8.12 kl. 18

 

I år firar vi julfest med författarsamtal och julmeny på Skärgårdsbaren i Åbo (Auragatan 14) den 8 december kl. 18. Kvällen inleds med ett författarsamtal med författarna Dick Karlsson och Mariella Lindén. Först berättar författarna fritt om sina böcker och därefter följer en diskussion om att skriva om historia, minnen och det lokala samhället.

Efter diskussionen blir det julbord med skärgårdstwist, mingel och fri samvaro. Priset för kvällen är 20 euro för medlemmar i ÅLF och 40 euro för övriga. I priset ingår program, julmiddag och välkomstskål. Anmäl dig senast 30.11 till abolandslitteratur@gmail.com, kom också ihåg att meddela eventuella dieter och allergier.

Läs mera om böckerna här:

Hackat i sten av Dick Karlsson

Hackat i sten är en hyllning till den bortglömda medelklassen, den lilla, föraktade människan, som aldrig syns eller hörs utan lever sitt undanskymda liv utanför mediernas strålkastare och bär samhället på sina axlar. Den tecknar en grovhuggen bild av människan, som försöker finna sin plats i samhället, en mening med livet under några generationer medan Bolaget härskar över skärgårdskommunen, som långsamt förvandlas och förvandlar under seklets gång.

Romanen följer även verklighet och fiktion, sanning och lögn då gränserna blir alltmer diffusa. De tre huvudpersonerna och berättarjagen målar sina subjektiva bilder av den autentiska verklighet de rör sig i samtidigt som författaren blandar sig i deras liv med sina ironiska kommentarer. Tro inte du är någonting, egentligen finns du inte ens till. Och läsaren bjuds in att följa deras fotspår i tiden, rummet.

 

Kring Strömborgs – Om att leva vid strömmen av Mariella Lindén

De platser vi lever på är fyllda av människoliv – som jättelika och ofta osynliga härvor. Vilka berättelser vibrerar på platserna där vi rör oss? Hur lever minnen av människor vidare hos andra? Kan man lära känna någon i efterhand? Strömborgska fotoalbum med bilder framförallt från Korpo kring 1930 bygger bokens fotoberättelse.

I slutet av 1800-talet växte systrarna Sigrid och Eva Strömborg upp på södra sidan av Korpo kyrkland. De hörde till en tidig generation vars yrken innebar att de flyttade bort från hembygden. De var hemma både i skärgården och i stan, i barndomsbygden och på orten där de sedan arbetade och levde. Det är något många idag kan känna igen sig i. I texten möter författaren minnet av Strömborgs och tänker kring deras liv. Som barn kände hon Sigrid som en av tanterna Strömborg. Boken berättar hur minnen lever vidare kring platser och människor.

Estradpoetiskt uttryck – heldagsworkshop med Rosanna Fellman 20.1.2024

ÅLF ordnar en heldagsworkshop i att skriva och prova på estradpoesi lördagen den 20.1 kl.10-16 i Åbo.

Estradpoesi är en typ av talspråklig, muntlig och teatralisk genre av poesi som är skriven för att läsas upp högt. Under workshopen prövar vi på att skriva ur olika stilar som är vanliga inom estradpoesin. Deltagarna får också öva på att läsa upp sina dikter. Däremot är det inget tvång att läsa sina dikter högt. Ingen tidigare erfarenhet av att skriva vare sig poesi eller estradpoesi krävs för att delta. Lärare för workshopen är författaren och estradpoeten Rosanna Fellman. Deltagaravgift: 20 euro / 10 euro för studerande och pensionärer.

Anmäl dig senast fredagen den 12.1 till abolandslitteratur@gmail.com