Ålf:s skrivarkurs 2024 - Karaktärer och dialog

Årets skrivarkurs hölls till skillnad från tidigare år redan i juni.

Från fredag 7.6 till söndag 9.6.2024 skrev vi både tillsammans och på egen hand under handledning av Johanna Holmström.

Labbnäs semesterhem på Kimitoön gjorde än en gång ett oförglömligt intryck på våra elva deltagare.

Temat för i år var skapande av karaktärer samt dialog.

 

Litteraturpromenad i Pargas

Ösregnet gav vika och Ålf:s Litteraturpromenad ordnades i solskensväder. Deltagarna fick lära sig mycket om författare med anknytning till Pargas och höra utdrag ur skönlitterära texter som utspelar sig på precis de platser där vi promenerade. Tack till alla medverkande! Litteraturpromenaden tog bland annat upp flera av böckerna på vår litterära karta litteraturstigen.fi

 

Poesikvällen Ordens estrad på Kåren i Åbo

Fredagen den 9 februari ordnades poesikvällen Ordens estrad för tredje gången. I år uppträdde ett tjugotal poeter i åldern 10–85 år med sina dikter. Dessutom läste närmare tio poeter sina dikter under kvällens Open Mic del i slutet av evenemanget.
 
 
Några ÅLF-medlemmar som uppträdde under Ordens estrad 2024.

Estradpoetiskt uttryck – heldagsworkshop med Rosanna Fellman 20.1.2024

ÅLF ordnade en heldagsworkshop i att skriva och prova på estradpoesi lördagen den 20 januari i Åbo med estradpoeten och författaren Rosanna Fellman.

Estradpoesi är en typ av talspråklig, muntlig och teatralisk genre av poesi som är skriven för att läsas upp högt. Under workshopen fick deltagarna prova på att skriva ur olika stilar som är vanliga inom estradpoesin. Deltagarna fick också öva på att läsa upp sina dikter.

Julfest och författarsamtal med Dick Karlsson och Mariella Lindén

I år firade vi julfest med författarsatal och julmeny på Skärgårdsbaren i Åbo den 8 december. Kvällen inleddes med ett författarsamtal med författarna Dick Karlsson och Mariella Lindén under ledning av Tove Hagström. Först berättade författarna fritt om sina böcker och därefter följde en diskussion om att skriva om historia, minnen och det lokala samhället. Efter diskussionen blev det julbord med skärgårdstwist, mingel och fri samvaro.

ÅLF:s skrivarkurs 8-10.9.2023 -Spänning, dimridåer och ledtrådar!

I september gick årets skrivarkurs av stapeln på Labbnäs semesterhem med författaren Eva Frantz.

Skrivarkursen lockade 13 deltagare från olika delar av Svenskfinland och Sverige.

 

 

Litteraturfestivalen i Åbo 22.4 2023

Lördagen den 22.4 ordnades litteraturfestivalen på Gillesgården i Åbo. Under dagen bjöds det på en paneldiskussion med författarna Adrian Perera, Rosanna Fellman och Zinaida Lindén. Det ordnades verkstäder i ordkonst, serieteckning och estradpoesi samt en litteraturpromenad längs med litteraturstigen.fi. Dagsprogrammet avrundades med ett författarsamtal med Karin Erlandsson och litteraturforskaren Maria Lassén-Seger. Kvällen avslutades med en kvällsfest på Skärgårdsbaren.

Ungefär 40 personer deltog i festivalen, som arrangerades av Finlands svenska litteraturföreningar i samarbete med ÅLF.

Ordens estrad – en midvinterpoesikväll 27.1 2023

Poesikvällen Ordens estrad hölls på Kåren i slutet av januari. Under kvällen deltog cirka 20 poeter i åldern 11-71 år. Kvällen avslutades med Open mic.

Arrangörer för Ordens estrad är Åbo stadsbibliotek, Sydkustens ordkonstskola, Åbolands litteraturförening, Bokens hus samt DUV i Västra Åboland.

ÅLF:s julfest 15.12

I mitten av december hölls föreningens traditionella julfest. Under kvällen fick deltagarna uppleva valda delar av en skrivarverkstad som ÅLF höll för sjundeklassare i Åboland under år 2021.

Poesiverkstad inför Ordens estrad 7.12

Den 7 december hölls en skrivarkväll tillsammans med Ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi i Åbo. Kvällen ordnades inför evenemanget Ordens Estrad som ordnas på Kåren 27.1, där det är frivilligt att läsa upp något man skapat under skrivarkvällen eller på egen hand. Ordens estrad är en poesikväll över generationsgränserna som sammanför deltagare från lågstadieålder upp till pensionärer. År 2021, då Ordens estrad ordnades för första gången var den yngsta deltagaren 10 år och den äldsta 70 år! Det är ett härligt evenemang där poeter i olika åldrar får samlas tillsammans kring sina egna texter.

Lök & Lyrik

Onsdagen den 31.8 2022 hölls evenemanget Lök & Lyrik på Tallbacka trädgård i Pargas.

Vi inledde kvällen med en guidning i trädgården tillsammans med värdparet Nalle och Outi Öhman. Efter guidningen bjöds vi på god mat på temat lök av Matmalmen Eva och fick höra om deltagarnas relation till lök. Många hade också med sig texter som de vill läsa upp. Evenemanget lockade 20 deltagare från Pargas, Åbo och Kimito.
 
 

 

Vårutflykt till Diktarhemmet i Borgå 7.5

Lördagen den 7 maj ordnade Åbolands litteraturförening (ÅLF) en vårutflykt till Borgå. På programmet stod en guidad rundtur i gamla stan i Borgå samt besök till Runebergs hem och Diktarhemmet. Författaren Ulla-Lena Lundberg, som just nu bor i Diktarhemmet, berättade om huset och konsten.

Utflykten gjordes i samarbete med Pro Runeberg och Pargas hembygdsförening.

Utflykten kostade 30 euro för medlemmar i ÅLF, Pro Runeberg och Pargas hembygdsförening. För ickemedlemmar kostade resan 40 euro, eller så kunde man ansluta sig och betala 30 euro + medlemsavgiften!

abolandslitteratur@gmail.com. 

 

Från skrivbordslådan till bokhyllan del 2 – att ge ut på mindre förlag 22.3.2022

 

Tisdagen den 22 mars kl. 18-19.15 var det dags för en uppföljning av föregående års virtuella föreläsning ”Från skrivbordslådan till bokhyllan.” Årets evenemang blev en paneldiskussion där fokus låg på att ge ut på mindre förlag.

Svenskfinland är fullt av mindre förlag, med lite olika inriktningar. Vilken roll har de mindre förlagen för litteraturen i Svenskfinland? Har du själv en text som du funderat ge ut? Vilka alternativ finns?

I paneldiskussionen deltog författarna Clara Puranen, Ralf Andtbacka och Mariella Lindén. I slutet av diskussionen fanns tid för åhörarna att ställa frågor.

Årsmöte 29.3.2022 kl. 18

Föreningens årsmöte hölls tisdagen den 29 mars kl. 18 i första hand via mötesverktyget Zoom. På programmet stadgeenliga ärenden.

Mötet hade en fysisk plats, men hölls i huvudsak på distans. 

(Meddela om ditt deltagande i årsmötet senast måndagen den 28.3 till carmela.johansson@gmail.com, så skickar vi dig möteshandlingarna.)

Ordens estrad – en poesikväll i december 3.12 2021

 

Den 3 december hölls Ordens estrad-en poesikväll i december på Kåren i Åbo. Under kvällen framfördes poesi av poeter i åldern 10-70 år. I anslutning till evenemanget hölls även en poesiverkstad.

Poesikvällen arrangerades tillsammans med Åbo stad, Sydkustens landskapsförbund, Ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi och Bokens hus.

 

 

Litteraturstigen och Musikvågen –
Kulturkartan i Åboland

Lanseringsfest torsdag 30.9.2021 kl. 17–19 i Fullmäktigesalen i Pargas stadshus

Kvällens program:

Åbolands litteraturförening r.f. lanserar den digitala kartan Litteraturstigen som visar och beskriver åboländska platser i skönlitteraturen.

Musikföreningen Riff r.f. presenterar Musikvågen som lyfter fram musik och musiker i Åboland.

Pargas Kultur presenterar Kulturellen, en plattform för digitala kultur- och fritidstjänster.

Prisutdelning i Åbolands litteraturförenings skrivtävling ”Närmare än du anar”.

Dessutom: textuppläsningar och musikunderhållning samt lätt servering.

Evenemanget strömmas via länken nedan och kan alltså också bevittnas på distans.

https://www.youtube.com/watch?v=bODztMUIZHs

Hjärtligt välkommen!

Åbolands litteraturförening r.f.
Musikföreningen Riff r.f.
Blankabiblioteken – Kimito bibliotek & Pargas bibliotek
Pargas stad – kultur
Sydkustens landskapsförbund r.f.

Ålf´s traditionella skrivarkurs 10.9.2021 på Kimitoön 

Årets skrivarkurs hölls fredag 10.9 till söndag 12.9 på Labbnäs semesterhem på Kimitoön. Kursledare i år var författaren Hannele Mikaela Taivassalo och temat var: Sinnen och skrivandet. Undersök ditt skrivande och skärp dina sinnen.
Som vanligt "den bästa skrivkursen" med många WOW-faktorer både över maten och platsen. Skrivövningarna var inspirerande och lockade till många skratt. En magisk helhet.

 

 

Från skrivbordslådan till bokhyllan 23.3 2021 kl. 18
– en virtuell föreläsning i hur man skriver professionellt

Vill du skriva professionellt, men inte vet hur du ska komma igång? Då kanske föreläsningen ”Från skrivbordslådan till bokhyllan” kan vara något för dig.

Under föreläsningen får du praktiska tips på vad man ska tänka på om man vill skriva professionellt och hur processen och samarbetet med redaktör och förläggare går till.

Föreläsningen hålls av Anna Friman som är litterär chef på Schildts & Söderströms.

Föreläsningen hålls via mötestjänsten Zoom tisdagen den 23 mars kl. 18. I slutet av föreläsningen finns det även tid för frågor.

I planerna finns även en del 2 till hösten där vi lyfter fram mindre förlag och vad man ska tänka på om man funderar på att ge ut en bok på eget förlag.

Om ni har frågor som ni vill ställa, är det också möjligt att skicka in era frågor på förhand till carmela.johansson@gmail.com. Ni kan förstås också ställa frågor själva i slutet av föreläsningen.

Planen är att evenemanget bandas och kan ses i två veckor efteråt.

Ni som missade föreläsningen med Anna Friman igår kan se den via den här länken: https://bit.ly/2ORtB2h Föreläsningen är tillgänglig till 6.4 kl.18.

Författare och författarskap okt-dec 2020

i Årets Författarserie kunde man delta både på plats och på distans. Evenemanget hölls precis som ifjol på Åbo Svenska Teaters caféscen Tiljan.

De författare som deltog i evenemanget från Sverige och Åland, gjorde det på distans. Författarserien kunde följas via Facebook Live. 

ti 13.10 kl. 18:30 Fäder och söner
Adrian Perera | Johanna Boholm - deltar på distans
moderator: Gunnar Högnäs
on 21.10  kl. 18:30 En resa till världens mittpunkt
Marit Kapla (Sverige) - deltar på distans
moderator: Päivi Kuntze
ti 24.11 kl. 18.30 Bland festprissar och tamdjur
Michaela von Kügelgen | Peter Sandström
moderator: Pia Heikkilä
to 3.12 kl. 18.30 Från Sverigebåten till Finlandsfärjan
Anna Järvinen (Sverige) - deltar på distans | Anna Järvinen & duo - deltar på distans
moderator: Gunnar Högnäs

Mördarens apa – en litterär vandring i Pargas 11.11.2020


En fantasifull vandring tillsammans med gorillan Sally Jones!

Under promenaden fick publiken ta del av utdrag ur Jakob Wegelius bok ”Mördarens apa”. Omgivningen runt Sundet i Pargas fungerade som inspiration och vandringen räckte ca en timme. Boken var en av tematexterna för årets Nordiska Litteraturvecka. Den rekommenderas från ca 12 år uppåt .

Promenaden startade kl. 18 vid Pargas biblioteks huvudingång på Strandvägen 28 och deltagarna hade med sig egen lykta eller ficklampa för att lysa upp höstmörkret!

Programmet var en del av den Nordiska Litteraturveckan i Pargas, som arrangerades av Pohjola-Norden i Pargas i samarbete med Pargas bibliotek, Åbolands litteraturförening r.f. och  Sydkustens Ordkonstskola.

Det blev en fin och stämningsfull kväll. Ålf tackar de som var med!

 

ÅLF:s traditionella skrivarkurs 4-6.9 2020

Berättelser ur vardagen – om att göra litteratur av det "vanliga" livet.

Årets kurs ordnades vid Kirjais Kursgård, i Nagu. Kursledare var Peter Sandström.

Trots coronaläget kunde kursen ordnas tack vare den rymliga kurslokalen och enskilt sovrum för var och en. Tolv skrivglada personer deltog. Det var roligt att träffas och skriva tillsammans!

 

Åbolands litteraturförenings årsmöte 2020

Torsdagen den 25.6 kl. 17 hölls på grund av coronakrisen föreningens årsmöte undantagsvis virtuellt via mötestjänsten Zoom. På årsmötet behandlades stadgeenliga ärenden och ändringar av föreningens stadgar.

Länk till mötet skickades till medlemmar per e-post och lades ut på Åbolands litteraturförenings Facebook-sida. I samband med länken bifogades även föreningens verksamhetsberättelse och bokslut för 2019, verksamhetsplan och budget för 2020 samt föreningens förslag på nya stadgar.

 

Julfest 14.12.2019 till minne av Claes Andersson

Föreningens julfest hölls lördagen den 14.12 på Färjstugan vid Gamla Stortorget i Åbo. Årets julfest hedrade minnet av författaren och musikern Claes Andersson.

Under kvällen fick vi njuta av jazzig musik samt texter och minnen av Claes Andersson. Mai Palmberg höll ett anförande, därefter fick deltagarna dela med sig av sina minnen och favorittexter av Andersson. Evenemanget lockade 14 deltagare.

 

FÖRENINGEN MEDVERKADE I HELSINGFORS BOKMÄSSA
24-27.10.2019

Emma Kanckos representerade ÅLF på Finlands svenska litteraturföreningars estradhappening på Helsingfors bokmässa 24.10.

Mikaela Nykvist (Österbotten), Emma Kanckos (Åboland) och Gerd-Peter Löcke (Nyland)
intervjuas om sitt skrivande och läser egna texter. Wivan Nygård-Fagerudd intervjuar.
Arr.: Finlands svenska litteraturföreningar rf

ÅLF sålde även böcker utgivna av föreningen och enskilda medlemmars verk i Finlands
svenska litteraturföreningars monter 7 e 98.

 

Poeter som äter - en matkulinarisk kväll i september

Evenemanget Poeter som äter, som var en del av kulturfestivalen Kulturparlamentet, gick av stapeln den 3.9 på restaurang Matmalmen @Eva i Pargas. Evenemanget lockade 21 deltagare och responsen från deltagarna var mycket god. Under kvällen fick deltagarna njuta av tre små rätter som krögaren Eva Johansson framställt. Mellan rätterna fick deltagarna lyssna på matig poesi och prosa samt matminnen.  Deltagarna fick också olika skriv- och berättaruppgifter. 

 

ÅLFs skrivarkurs 2019

Åbolands litteraturförenings skrivarkurs hölls den 16-18.8 2019 på Hostel Panget på Kimitoön. Temat för kursen var “Novellens mysterier”. Kursledare var författaren Henrik Jansson.

Kursen lockade 14 deltagare. Tre av kursdeltagarna kom från vår vänförening Skrivare i Hälsingland i Sverige.

 

Åbolands litteraturförenings årsmöte och ordcaféet Ordens musik 16.3

Årsmötet hölls i år i det nyrenoverade Gillesgården, Gallerisalen, den 16.3 kl. 14:00, varefter vi fortsatte med

Ordens musik

Vi fick höra författaren Ulla-Lena Lundberg och Klockriketeaterns chef Dan Henriksson diskutera texters musikaliska potential. En opera baserad på Lundbergs roman Is hade premiär på Nationaloperan i januari och i juni 2019 presenterar Klockriketeatern ett nytt musikverk för kammarkör och teater: Aniara - fragment ur tid och rum, fritt efter Harry Martinsons kosmiska berättelse om mänskligheten i ett vägskäl.

Diskussionen leddes av teaterchefen Jukka Aaltonen från Åbo svenska teater. Aaltonen har lång erfarenhet av musikteater och musikaler och säger i en intervju i ÅU att ”musiken är vägen till hjärtat”. ÅST har i september premiär på Kalevala - ett nyskrivet visuellt allkonstverk som blandar musikteater med dockteater, i regi av Jakob Höglund.

 

Julfest med ordcafé 14.12.2018 kl. 18

Plats: Bokens hus, Slottsgatan 24, Åbo

Vi firade på åboländskt vis med bl.a. turkiska kubba-kroketter, tsatsiki, baklava och irakisk poesi!

I programmet medverkade:
Gunilla Löfman, som berättade om den nyutkomna boken ... att se...
- om förändringen i Gunillas liv då hon drabbades av en irreparabel synskada. Vi fick också höra om hennes internationella engagemang för synskadade

Journalisten och poeten Ahmed Zaidan, hemma från Mosul, Irak, numera åbobo, läste sina dikter på engelska och arabiska

Lotta Palmgren, årets första pris-vinnare i Solveig von Schoultz-skrivtävling, läste från sitt vinnarbidrag

Magnus Sundman läste texter av Zacharias Topelius jubileumsåret till ära.

Ack, nu är det vinter
och skidan hon slinter
i bukter och finter,
går bra, går bra!
Och knutarna spraka
Och medarna knaka,
och isarna braka,
hurra, hurra!

- Zacharias Topelius -


Författare och författarskap 2018

I ur och skur vid fabrikens skugga 6.9.2018

Plats: Pargas Industrimuseum, Gruvvägen 1, 21600 Pargas

ÅLF arrangerar ett ordcafé vid Storgårds Pensionat / Pargas Industrimuseum i Pargas torsdagen den 6 september 2018 kl. 18. Vi presenterar två unga och uppmärksammade diktare, Rosanna Fellman och Emma Kanckos, som vann första, respektive andra pris i årets Arvid Mörne-litteraturtävling.


Vi bjuder även på vindböjtlar och texter från skriften I ur och skurs - Åboland skriver!

Hjärtligt välkomna - ingen entréavgift!

 

ÅLFs stora skrivarkurs 2018

Årets stora skrivarkurs hölls den 17-19 augusti i Backaro hemtrevliga pensionat, beläget på Nötö vid Skärgårdshavets Nationalpark i sydvästra Finland. https://www.majatalobackaro.com/sv/om-oss/

Kursledare var författarna Henrika Andersson och Mia Franck.
Temat är litteratur om och för barn… 

 

Försommarens höjdpunkt – utfärd till Själö med Johanna Holmström 5.6.2018!

Föreningen arrangerade en sommarutflykt till Själö i Nagu, kombinerat med en författarträff och litteraturdiskussion om förhållandet mellan fakta och fiktion. Vi mötte Johanna Holmström, som presenterade sin bok Själarnas ö i den miljö handlingen utspelas, vi fick en guidning och en presentation av Själö av skärgårdsguiden och läraren Magnus Sundman. Litteraturforskaren Maria Lassén-Seger diskuterade med Johanna Holmström.

Läs mer om den prisbelönta romanen Själarnas ö:

 https://www.forlaget.com/bocker/sjalarnas-o/

 

Kl. 8.15 Start med buss från busstationen i Pargas

Kl. 8.50 Start från Åbo salutorg (vid ortodoxa kyrkan)

Kl. 10.20 M/s Östern avgår från Hanga, Rimito

Kl. 10.50 Ankomst till Själö - > Vi går mot kyrkan

Kl. 11.30 Lunch (på egen bekostnad)

Kl. 12.15-12.30 Välkomstord av ÅLF:s ordförande Eva Costiander-Huldén

Kl. 12.30-13.15 Själarnas ö - Johanna Holmström

Kl. 13.30-14.15 Guidning i Själö kyrka m.m. med Magnus Sundman

Kl. 14.20 Eftermiddagskaffe (kaffet dricks under diskussionen)

Kl. 14.30-15.15 Själö och Själarnas ö - fakta och fiktion i litteraturen, författaren Johanna Holmström i samtal med litteraturforskaren FD Maria Lassén-Seger.

Kl. 15.55 M/s Östern avgår mot Hanga

Kl. 16.25 Ankomst till Hanga

Kl. 17.45 Ankomst till Åbo

Kl. 18.15 Ankomst till Pargas

 

Årsmöte 24.3.2018 med lanseringsfest för I ur och skur - Åboland skriver

Gamla Rådhuset, Åbo

Årsmötet startar kl. 14:30

Lanseringsfesten 15:30

Program:

Från Berlin till Kongo Kinshasa. Författarna Tomas Jansson och Patricia Bruun presenterar sin nya böcker.

Mai Palmberg: Berättelsernas jubileum - tankar om det förflutna
och framtida. Lansering av ÅLF:s jubileumsskrift I ur och skur - Åboland skriver.

Lotta Palmgren o.a. medverkande läser dikter och noveller ur skriften.

Tillställningen avslutas med skumpa och snittar, mingel och försäljning av böckerna. Förutom jubileumsskriften säljes äldre ÅLF-verk och Patricia Bruuns bok. Endast kontant betalning!

Alla är hjärtligt välkomna!

Medarrangör: Åbo stad, fritidssektorn

 

Julträff med ordcafé 16.12.2017 kl. 15-17

Skärgårdsbaren, Auragatan 14, Åbo

Program:

15:00
"Mytji å småått sa Faan tå han såå Biiblin".
Ordförande Eva Costiander-Huldén berättar hur man kan analysera en bok utgående från bokens materialitet. Vad kan vi läsa ur den tryckta bokens layout, storlek, format, typografi,
illustrationer och band? Som exempel har hon en enkel och sliten bibel från 1729 från släktgården Nörråkers i Munsala.
Glögg eller kaffe med tilltugg
16:00
Estradpoesi med Rosanna Fellman
Fellman är poet och samhällskritiker. Hon har varit aktiv sedan 2013 som estradpoet och representerade Finland i Sveriges Mästerskap i Poetry Slam 2017. Hennes dikter går i brett
urval från politisk satir och expressionistiskt ordflöde till kritik angående samhällsproblem.
Fellman på scen är humoristisk men innehar inslag av allvar!
16:30
Lotta Green framträder & spelar & sjunger
Green är låtskrivare och frilansskribent. Hon fick ett hedersomnämnande i ÅLF:s Tonsätt Torvalds-tävling 2016 och deltog i Litterärt skapande-utbildningen 2016-2017.

 

 

Rosanna Fellman                              Lotta Green

 

Malmen: Från Magerstan till Supertown - minnen, röster, bilder 19.11.2017 kl. 14-17

Söndag, 19.11 kl. 14-17
Gamla kommunalstugan, Fredrikaplan 1, Pargas
Fritt inträde - Försäljning av böcker och grillad korv - Fotostudio

PROGRAM

14.00 BILDER OCH BÖCKER
Bildspel, boktorg, m.m.
14.15 MALMEN OCH KULTUREN
Malmar och minnen, kulturvind och bibliotek, sagor och sanningar.
15.15 MALMEN PRODUCERAR
Mejeri och kalk, prosa och dikt.
15.30 KORVARNAS LAND
Grillad korv och korvhistorier, bildspel, boktorg, fotostudio, saft och pepparkakor
16.15 LIVET PÅ MALMEN
Pargaskorvar och pepparkakor, kampen om sundet.
Arr: Åbolands litteraturförening, Sydkustens landskapsförbund, Berättardynamon, Pargas stad
I samarbete med: Teaterboulage, Pargas släktforskare, Pargas hembygdsförening, Pictura konstklubb, Malm skolas Hem och skola, m.fl.

Medverkande: Mariella Lindén, Magnus Sundman, Amie Nygrén, Lena Långbacka, Tove Hagström, Anita Adolfsson, Gunmaj Svanström, Dick Karlsson, Skini Lindgård, Riddo Ridberg, Rabbe von Weymarn, m.fl.

 

Hjärtligt välkomna!

 

Författare och författarskap 2017

Ordcafé i Dalsbruk: Gå till det som bränner.

Lördagen den 12 augusti kl. 17.00 blir det Ordcafé i Rosala Handelsbod i Dalsbruk. Kursdeltagare i ÅLFs  Stora Skrivarkurs läser utdrag ur sina texter. Kursledare är författaren Monika Fagerholm. Välkomna!

 

ÅLFs Stora Skrivarkurs 2017 

Kursledare är författaren Monika Fagerholm. Gå till det som bränner …

Årets stora skrivarkurs hålls den 11 – 13 augusti på Labbnäs i Dragsfjärd. Kursen startar fredag kväll och avslutas på söndag eftermiddag. I programmet ingår också en offentlig del.

Medlemskap i Åbolands Litteraturförening krävs för deltagande i kursen. Om du inte redan är medlem kan Du bli det genom att anmäla dig http://www.alf.fi/bli_medlem/

Kurspris: 120 euro och 95 euro för studerande (inkl. kursprogram, helpension med logi i dubbelrum och bastu). Enkelrumstillägg 20 euro (endast ett fåtal enkelrum finns till förfogande).

Bindande anmälan senast den 28 juli skickas till Ia Trapp  ia.trapp@abo.fi eller till Carmela Johansson carmela.johansson@gmail.com

Kursen är fullbokad

Väl mött på Kimitoön!

 

Ordcafé: Dikter i bersån 

Ordcafé: Dikter i bersån, Pargas 4.6.2017 

 

ÅLFs Stora Skrivarkurs 2017 

Kursledare är författaren Monika Fagerholm. Gå till det som bränner …

Årets stora skrivarkurs hålls den 11 – 13 augusti på Labbnäs i Dragsfjärd. Kursen startar fredag kväll och avslutas på söndag eftermiddag. I programmet ingår också en offentlig del.

Medlemskap i Åbolands Litteraturförening krävs för deltagande i kursen. Om du inte redan är medlem kan Du bli det genom att anmäla dig http://www.alf.fi/bli_medlem/

Kurspris: 120 euro och 95 euro för studerande (inkl. kursprogram, helpension med logi i dubbelrum och bastu). Enkelrumstillägg 20 euro (endast ett fåtal enkelrum finns till förfogande).

Bindande anmälan senast den 28 juli skickas till Ia Trapp ia.trapp@abo.fieller till Carmela Johansson carmela.johansson@gmail.com

Kursen är fullbokad!

Ordcafé i Dalsbruk - Gå till det som bränner
Lördagen den 12 augusti kl. 17.00 blir det Ordcafé i Rosala Handelsbod i Dalsbruk. Kursdeltagare i ÅLFs  Stora Skrivarkurs läser utdrag ur sina texter. Kursledare är författaren Monika Fagerholm. Välkomna!

Väl mött på Kimitoön!

 

ÅLFs Stora Skrivarkurs 2016

Årets stora Skrivarkurs hålls i år i Pjukala i Pargas den 19-21 augusti 2016.

Kursledare är författaren Mia Franck. Temat för kursen är "Salong Brännpunkt öppnar dörrar och slår in fönster." Eller om man så vill, en skrivresa i berättelsens världar.

Vi kommer att jobba intensivt med att skriva vilt och göra upptäcktsfärder i berättandet och huset vi finns i - bara tänk på vad som finns i väggarna i en folkhögskola... Ibland har vi kaffepaus för att hämta andan. Ta med papper och penna, eventuellt dator om du vill skriva så ibland och din nyfikenhet ska med också. I övrigt, mest dig själv bara.

Mia Franck

Bindande anmälan senast den 1.8. skickas till Ia Trapp ia.trapp@abo.fi eller till Carmela Johansson carmela.johansson@gmail.com

Kursen startar fredag kväll och avslutas på söndag eftermiddag. Priset för kursen är 100 euro (enkel eller dubbelrum enligt önskemål). Studerande betalar 75 euro. Medlemskap i Åbolands Litteraturförening krävs. Du kan bli medlem genom att anmäla dig http://www.alf.fi/bli_medlem/

Varje deltagare skickar in en på förhand nyskriven text omfattande max 2 sidor med radavstånd 1,5 och fontstorlek 12. Förhandstexten skickas senast den 11.8 till Ia Trapp eller Carmela Johansson.

I kursen planeras också ett par timmars offentlig del - programdetaljer senare.

Mia Franck skriver för att få syn på sånt hon undrar över, ibland för att hon ställt sig själv en omöjlig fråga - det händer att hon får svar på den, oftast händer det att hon ställer fler frågor och får syn på hur mycket hon inte vet. Ändå hävdar hon att skriva är ett sett att se. Anmäl dig redan nu och försäkra dig om att du ryms med!

Kursen hålls i Pjukala i samarbete med Folkhögskolan Axxell

Väl Mött i Pargas!

 

Torvalds firades på Högsåra 10.9.2016

På Högsåra firas det 10 september. Hundra år sedan Ole Torvalds föddes, två år sedan "Tonsätt Torvalds" utlystes. Högsåra är en fin plats för kulturella möten. Det var en positiv överraskning att Högsåra också länge var Torvalds' språngbräda till favoritön Tunhamn, säger Åbolands Litteraturförenings ordförande Mai Palmberg.

På lördag 10 september kl. 14-16.30 berättar Malena Torvalds om sin far som poet och skärgårdsälskare, Clas Zilliacus bidrar till bilden av Torvalds som poet bland poeter. Magnus Gräsbeck, Kaj Kulla och Charlotta Kerbs deltar med musik, Frida Anderssons tonsättning av "Oro är vattnets stämma" närvar i inspelning. När vi nu avslutar "Tonsätt Torvalds" hoppas vi att de 24 inkomna bidragen hittar sin väg till musiklyssnare och diktläsare, säger Henrica Lillsjö, musikansvarig för projektet.

 

 

Tonsätt Torvalds-tävlingens prisutdelning lördagen den 7 maj 2016 kl. 14 i Sibeliusmuseum, Biskopsgatan 17, Åbo

 

Ordcafé med författaren Karin Ehrnrooth 6.3.2016 kl. 14:00

Uppvuxen i Kakskerta i Åbo, boende i Hamburg har Ehrnrooth skrivit två romaner: Flickan som blev fel (2012) och Hamburg Blues (2015) och en faktabok, Isäni oli nuori sotilas/Min far var en ung soldat.

 

Författare och författarskap 2015

 

 

Årets skrivarkurs 2015 – 21-23.8. i Labbnäs vid Dragsfärden

Kursledare var författaren Henrik Jansson. Temat för skrivarkursen var "Konflikt och förlösning".

DELTAGARNA I SKRIVARKURSEN PÅ LABBNÄS I DRAGSFJÄRD aug. 2015

Från vänster Mai Palmberg. Britt-Mari Fredriksson, Kristina Norrgård, Rasmus Tiainen sitter på trappan, ovanför står Henrik Jansson, Stefan Lindkvist, framför honom Liisa Manelius. Lilian Mendelin längst och högst till höger, Amie Nygrén framför Lilian. En deltagare fattas på denna bild: Christa Nordlund-Hiltunen. Se dock nedan.

 

Åbo, Kasnäs, Wilmington – från idé till bok. Konstens natt 13.8.2015 18:00, Åbo

Mariella Lindén, Clara Puranen och Gustav Wickström presenterade och diskuterade sina senaste böcker och skrivprocessen.

 

Poesicafé i Pargas 3.6.2015

I Café Nathali, Storgårdsgatan 3.

I caféet medverkade bl.a. fjolårets vinnare i Arvid Mörne-tävlingen, Ingrid Weckström.

Vi försöker härmed göra poesicafét till en tradition. Den inleddes förra året när ÅLF deltog, bland annat med en framgångsrik egen poesikväll, under den poesivecka som Pargas firar (vartannat år) till poeten Viola Renvalls ära.

 

ÅLFs vårfest i Skolan med Henrik Jansson
19.5.2015

Plats: Koulu/Skolan, Eriksgatan 18, i centrum av Åbo, Historierummet på första våningen.

Henrik Jansson har i vår utkommit med prosadiktsamlingen Där står jag i det strömmande, utgiven på Ellips förlag. Hittills har han gett ut drygt dussinet verk, bland andra Protokollsutdrag från subversiva möten, Brev från bar Aurora och Nyckelroman. 2011 gav han ut sitt första prosalyrikverk, det prisbelönta Brev till min K. Förutom författande är Henrik Jansson ledare för författarutbildningen Litterärt skapande och kolumnist och kritiker vid Vasabladet och Hufvudstadsbladet, samt musikkritiker i Åbo Underrättelser.

 

Den 21 mars 2015 diskussion om Putins nationalism och Rysslands författare.

 

 

 

Kort  skrivarkurs  i  Åbo  24  januari  2015

ÅLF kommer att ordna en skrivarkurs på en dag i januari. Kurslärare är Mia Franck, som är känd både som författare och populär skrivarkurslärare. Temat för kursen är Resor. Deltagarna skall inte lämna in färdigt skrivna texter, istället vankas spännande övningar.  Högst tolv deltagare kan få plats, så anmäl er så fort som möjligt. Medlemskap krävs.

Anmälan till Eva Costiander–Huldén, e-post: ecostian@abo.fi, tfn.  045 6333416.

Kursen hålls kl. 10-16 på Fabbes café på Fabriksgatan 6, ett stenkast från Åbo Akademis byggnad Arken. Kursavgiften 30€, för studerande och 46€ för övriga. Inkluderar lunch med vegetarisk soppa, samt eftermiddagskaffe.


Guss Mattsson idag   - ett seminarium med julfest
Onsdag 10 december 2014 på Kåren, Tavastg. 22

Det är hundra år sedan Guss Mattsson  dog, och även sedan hans mest betydande reseskildring kom ut, En herre for till Zanzibar. Han var en intressant och på många sätt modern stilist och iakttagare, i grunden kemist och tidningsman. Han är mest känd för sina kåserier, kallade Idag, i de tidningar han verkade, men i själva verket skrev han en hel del av tidningarnas ställningstaganden och annat material. Hans far var sjökapten med rötter i Kasnäs och han bodde några barndomsår på Observatoriet i Åbo, men är genom kåserierna mest känd som en Helsingfors-flanör.

Inledare: Clas Zilliacus, professor emeritus i litteraturvetenskap
Mai Palmberg, afrikaforskare

Plats: Kåren, Tavastgatan 22, Argentinasalen
Tid: Kl 19
Inträde: Gratis
Arrangör: Åbolands Litteraturförening

Efter programmet om Guss Mattsson julfest med informell samvaro och förtäring (på egen bekostnad).

Clas Zilliacus, prof. emeritus i litteraturvetenskap har senast skrivit om Guss Mattsson  i boken Finlands svenska litteratur 1900-2012, red. Michel Ekman (2014), en uppdaterad förkortning av en bok med nästan samma namn som CZ var utgivare av (2000). Har också skrivit om Guss Mattsson i Nya Argus 9-10/2007, "Hundraögd hundraåring".

Mai Palmberg har skrivit om Guss Mattssons Afrikaresa (boken En herre for till Zanzibar) och hans afrikabild i boken "Encounter Images in the Meetings between Africa and Europe", utgiven Nordiska Afrikainstitutet år 2000, en artikel om samma ämne i Finsk Tidskrift något senare, ett föredrag vid Svenska litteratursällskapet 2009 och ett radioprogram om Guss Mattsson med Carita Reuter som redaktör ca 2004.

 

Peter Sandström och Ann-Christin Snickars i Dalsbruk 13 oktober 2014 kl 18

Dalsbruks bibliotek gästades av Peter Sandström och Ann-Christin Snickars. Peter Sandströms författarskap och senaste bok, Transparent blanche, står i fokus, en bok om anonym huvudpersons nostalgiska färd hem till mor i Nykarleby. Det är Sandströms sjätte bok sedan debuten 1998. Manlighet är ett av många teman.

Ann-Christin Snickars är också Åbobo med rötter i Österbotten, litteraturkritiker och kolumnist i Åbo Underrättelser, redaktör för webbtidningen Lysmasken och lärare vid Åbo Akademis kurs för litterärt skapande.

 

Måndagens program inleder en författarserie med åboländska författare. Två möten är planerade för våren. Vid varje möte samtalar två författargäster, diskuterar och svarar på publikens frågor. Arrangör är Biblioteket i Dalsbruk och andra bibliotek på Kimitoön i samarbete med Åbolands Litteraturförening. Gratis inträde.

 

FÖRELÄSNINGSSERIE UNDER FYRA HÖSTKVÄLLAR 2014
 

Författare och författarskap 2014

Serien Författare och författarskap bjuder under oktober–november in till fyra träffar med aktuella författare. Tillfällena, författarna och deras temaområden är:

21.10 Tema Land och stad: Pia Ingström och Anneli Jordahl
29.10 Tema Pulpet och pubertet: Lisa Bjärbo och Annika Luther
4.11 Tema Mannen i landskapet: Leo Löthman och Peter Sandström
12.11: Tema Parasit: Merete Mazzarella och Sanna Tahvanainen

Alla föreläsningstillfällen börjar kl. 18.30 och hålls i Gamla Rådhuset på adressen Gamla Stortorget 5, Åbo. Fritt inträde.

 

Skrivarkursen i Korpo 22-24 augusti

I Korpo, närmare bestämt i Österretais, på Hotell Nestor, hölls 2014 års skrivarkurs i ÅLFs regi, som Amie Nygrén ansvarade för. Kursledarna var två, Åsa Stenvall-Albjerg och Henrika Andersson, båda erfarna och skickliga skrivarinspiratörer, som kompletterade varandra väl. Dubbelt ledarskap av skrivarkurser är kanske en modell att upprepa. Deltagarna var 12, med stor och ganska jämn åldersspridning. Föreningen Skrivare i Hälsingland representerades av Svanteson (som var med även i fjol på ÅLF-kursen). Vi hade många övningar, diskussioner av deltagarnas texter, värdefulla tips och bra stämning. Stället (som vi var enda gäster i under vår kurs) var en pärla, med trevliga utrymmen, oväntad konst här och var, fin omgivning och utmärkt mat. Från Åsa kom ett brev där hon sade att detta var en av de allra bästa kurser hon hade blivit inbjuden att vara kursledare för.

"Levande ord-prosa och poesi" var rubriken för ett offentligt program lördag kväll 23 augusti. Som gästpoet hade vi inbjudit Henrika Ringbom, vars senaste bok, Öar i ett hav som strömmar, har hunnit få mycket lovord. Göran Sommardal talade i Sveriges radio om "den förunderliga förmågan som Henrika Ringbom demonstrerar i sin bok: att påminna oss om tiden: att den både står stilla och aldrig". Henrika Andersson läste ur sin nyutkomna bok, En skärva av själen. Därefter läste tio av kursdeltagarna en egen text, högst sex minuter.

 

Vi läste en sommar - rapport om ÅLF i Åboland

På våren beslöt vi att försöka synas och höras i Åboland under sommaren. Vi lyckades! Här följer korta rapporter om ÅLFs offentliga litteraturprogram i Pargas, Dalsbruk, Åbo och Korpo. Och även den stora årliga skrivarkursen, denna gång i Korpo.

I Pargas blev ÅLF inbjudna av kommunens kulturdirektör att delta i den poesivecka, som kulminerade i den traditionella Viola-dagen (en hyllning till poesin och till Viola Renvall). Elisabeth Parkatti och Amie Nygrén organiserade för ÅLF. Dels poesiläsning som överraskning för folk i Sattmark, gästhamnen, Fredrikastugan och utanför de stora mataffärerna. Fem ÅLF-medlemmar stod för detta. Dels en fullsatt kväll, "Poesi med Natalie", ordnad av ÅLF 3 juni på Café Natalie i Pargas. Två Arvid Mörne-vinnare läste dikter; Josefin Öst, årets vinnare och Heidi von Wright (vinnare 2002). Tre Pargas-poeter: Olof Nordström, Dick Karlsson och Siv Fagerlund. Dessutom läste poesiläsarna från 1.6. sina favoriter: Cornelius Colliander, Elisabeth Parkatti, Birgitta Bröckl, Mai Palmberg och Amie Nygrén.

I Dalsbruk bjöd ÅLF på poesi till kaffet på två caféer lördag 26.7. De som läste var Heidi von Wright (som läste egna dikter), Nilla Hansson och Mai Palmberg (som båda läste andras dikter). På Kaffemosters altan var det fullsatt.

Vi passade på tillfället att föreslå att Kimitoöns kommun följer Pargas' exempel och utnämner en egen poet att fira, och vi föreslog Ole Torvalds. Han verkade i Åbo som chefredaktör för Åbo Underrättelser, men hade en stark förankring i Tunnhamn, som blev utgångspunkten för mycket av hans skärgårdspoesi, som samtidigt handlar om liv och död. Diskussionen om detta initiativ har fortsatt mellan kultursekr. för Kimitoön, Solveig Friberg, öns bibliotekschef, Eija Sjöblom och ÅLFs ordförande (undertecknad). ÅLFs styrelsemöte 26.8. uttalade sitt stöd för initiativet.

I Åbo bidrog ÅLF med en programpunkt till Konstens natt 14.8: En diskussion utgående från Lena Marander-Eklunds bok från i år, "Att vara hemma och fru. En studie av kvinnligt liv i 1950-talets Finland", med Pia Ahlbäck som samtalspartner till författaren. Och premiär för Lotta Palmgrens poesi om sagda ämne. Margareta Nybacka-Willner arrangerade programmet, som hölls på Svenska Klubben och lockade ett fyrtiotal kvinnor och några män.

 

Bokmässan i Åbo 3-5. 2014

PROGRAM PÅ SVENSKA 4-5 OKTOBER 2014

Det fanns, som utlovat förra mässan, en hel del svenskspråkiga program på Åbo bokmässa 3-5 oktober 2014. Finlands svenska författareförening, Schildts & Söderströms och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) deltar i bokmässan med ett digert författarprogram på de olika programscenerna, ett program som även annonserades av dessa tre i Åbo Underrättelser onsdag 1 oktober 2014, s. 7.

Vi återger det här med författareföreningens tillstånd och lägger till det program arrangerat av Finlands svenska litteraturföreningar r.f. där Åbolands Litteraturförening är med på ett hörn - se söndag 5.10 kl 13.30-14.00

 

PROGRAM PÅ SVENSKA  På BOKMÄSSAN I ÅBO

Lördag 4.10 kl. 12.10-12.50  Seminarierum 3, Jukola

Svenska i Finland och finska i Sverige! Sverigefinländska författarna Mark Levengood och Maarit Turtiainen, om modersmålets kraft som konstnärligt uttrycksmedel. Med är också översättaren Jaana Nikula och Schildts & Söderströms vd Mari Koli. Samtalet leds av Finlands svenska författareförenings ordförande Peter Sandström.

 

Lördag 4.10 kl. 13.15-13.35 Kuisti

Att vara hemma och fru. En studie i kvinnligt liv i 1950-talets Finland, om livet som hemmafru i det efterkrigstida Finland. Bokens författare Lena Marander-Eklund intervjuas av Janina Orlov. Arr SLS
 

Lördag 4.10 kl. 14.30 – 15.00 Fiore

”VID MIN SVANS” –TOVE JANSSON 100 ÅR. Översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov samtalar med författaren Maria Turtschaninoff om trollen mitt ibland oss, om eldsprutande berg och osynliga barn. Arr. FSF

 

 Lördag 4.10 kl.17.30-17.55 Agricola

Agneta Rahikainen och Peter Sandström berättar om sina nya böcker. Samtalet leds av Mari Koli.      Arr. Schildts & Söderströms

 

Söndag 5.10 kl. 13.10-13.40 Agricola

Tove 100! Juhlavuoden sankarin rikas ja vivahteikas elämä omin, intiimein sanoin. Kirjeitä Tove Janssonilta on valikoima kirjeitä hänen läheisimmilleen, joiden kanssa hän kävi jatkuvaa kirjeenvaihtoa. Keskustelemassa Helen Svensson ja Sophia Jansson, haastattelijana Mari Koli. Tvåspråkigt program. Arr. Schildts & Söderströms

 

Söndag 5.10 kl. 13.00-13.30 Eino

Finlands svenska litteratur 1900-2012 red. Michel Ekman. Hur och varför blev den svenska litteraturen i Finland finlandssvensk. Clas Zilliacus intervjuas av Janina Orlov. Arr. SLS

 

Söndag den 5.10 kl. 13.30-14.00  Eino-rummet (seminarierum 1-2)

"Röster längs kusten". Henrik Jansson intervjuar tre författare: Tiina Borgsten (Nylands litteraturförening), Dick Karlsson (Åbolands litteraturförening) och Ann-Sofi Carlsson (Svenska Österbottenslitteraturförening), som även läser egna texter.

Arr. Finlands svenska litteraturföreningar r.f.

 

Söndag 5.10 kl. 14.20 – 14.50 Kuisti

Tove 100! Sophia Jansson och Mark Levengood diskuterar Tove Janssons litterära arv och vilken betydelse hon har haft för dem. Moderator Janina Orlov. Arr. Schildts & Söderströms

 

Söndag 5.10 kl. 14.00-15.00 Fiore

BOKHÖST! Författarna Agneta Enckell, Susanne Ringell, Merete Mazzarella och Mårten Westö läser ur sina nya böcker. Konferencier Peter Sandström. Arr. FSF

 

 Söndag 5.10 kl. 15.00-15.30 Fiore

Författarna Lars Sund, Mia Franck och Heidi von Wright samtalar med Mari Koli. Schildts & Söderströms presenterar årets nyheter. Arr. Schildts & Söderströms

 

Ålf:s skrivarkurs 2024: Karaktärer och dialog

Årets skrivarkurs hölls till skillnad från tidigare år redan i juni.

Från fredag 7.6 till söndag 9.6.2024 skrev vi både tillsammans och på egen hand under handledning av Johanna Holmström.

Labbnäs semesterhem på Kimitoön gjorde än en gång ett oförglömligt intryck på våra elva deltagare.

Temat för i år var skapande av karaktärer samt dialog.

Litteraturpromenad i Pargas

Ösregnet gav vika och Ålf:s Litteraturpromenad ordnades i solskensväder. Deltagarna fick lära sig mycket om författare med anknytning till Pargas och höra utdrag ur skönlitterära texter som utspelar sig på precis de platser där vi promenerade. Tack till alla medverkande!

litteraturstigen.fi